Αρχική » Ανακοινώσεις του σχολείου » Ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα διανομής φρούτων & λαχανικών

Stop Mind Borders

Το Σχολείο μας

Το σχολείο μας προωθεί τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση .... στοχεύει στην καλλιέργεια αλληλοσεβασμού και κοινωνικής ευθύνης

Το σχολείο μας στοχεύει στην ανάπτυξη δημοκρατικών & κριτικών πολιτών ....επιδιώκει την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών & μαθητριών

...στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων των μαθητών/τριών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΡΙΩΝ

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα διανομής φρούτων & λαχανικών

Σύμφωνα με το υπ. αρ. έγγραφο 3140/154779 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

Σας αποστέλλουμε χρήσιμες πληροφορίες για την διανομή των προϊόντων στις σχολικές μονάδες και παρακαλούμε για την αποστολή τους σε αυτές.
1. Τι θα διανεμηθεί στα παιδιά
α) Πόσες φορές και ποια φρούτα και λαχανικά θα μοιραστούν στα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.


Οι διανομές είναι επτά και ανά μαθητή θα περιλαμβάνουν τα εξής φρούτα και λαχανικά:
 1η-2η Διανομή: 2 μήλα, 1 πορτοκάλι, 1 αχλάδι, 3 μανταρίνια
 3η-6η Διανομή: 2 μήλα, 2 πορτοκάλια, , 1 αχλάδι
 7η Διανομή: 1 βερίκοκο, 2 ροδάκινα/ή νεκταρίνια
 τοματάκια τύπου cherry 150 g και 3 αγγουράκια τύπου Κνωσσού για όλες τις διανομές.
Σε περίπτωση που υπάρξει υπόλοιπο ποσοτήτων ενδέχεται να γίνουν επιπλέον διανομές.
Όλα τα προϊόντα εκτός των μήλων, θα είναι τοποθετημένα σε ατομική συσκευασία (χάρτινη κασετίνα). Τα μήλα (2 τεμ. /ανά μαθητή) θα είναι τοποθετημένα σε συσκευασία πλαστική, κατάλληλη για χρήση στα τρόφιμα.
2
Όλες οι ατομικές συσκευασίες νωπών προϊόντων θα είναι συσκευασμένες σε εξωτερικές συσκευασίες των 10-12 kg.
Τα φρούτα και λαχανικά που θα διανεμηθούν στους μαθητές προέρχονται από καλλιέργειες που εφαρμόζεται Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και ποιότητά τους. Έχει επιλεχθεί ανώτερη ποιοτική κατηγορία (ποιοτική κατηγορία Ι, βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας) και υπόκεινται σε σειρά επιπλέον ελέγχων ποιότητας και ασφάλειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις ΔΑΟΚ των Περιφερειών, πριν διανεμηθούν στα σχολεία.
β) Πόσες φορές και τι είδους γάλα θα διανεμηθεί στα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
Προγραμματίζονται έως 23 διανομές γάλακτος και το γάλα που θα διανεμηθεί στους μαθητές θα είναι πλήρες παστεριωμένο αγελαδινό γάλα σε συσκευασία των 250ml. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για το κοινώς γνωστό ως «φρέσκο» γάλα (αν και ο όρος δεν υφίσταται πλέον σε νομικό κείμενο) και όχι για γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας και άρα μακράς διάρκειας.
2. Διανομή των προϊόντων στις σχολικές μονάδες (χρόνος)
Τα φρούτα το γάλα και τα λαχανικά θα διανέμονται από τους φορείς υλοποίησης του Προγράμματος από Δευτέρα έως Πέμπτη το αργότερο εώς τις 12:30 μ.μ και την Παρασκευή και τις παραμονές αργιών το αργότερο έως τις 11:00 π.μ..
Η διανομή των φρούτων/λαχανικών είναι ανεξάρτητη από τη διανομή του γάλακτος.
3. Παραλαβή των προϊόντων
Η παραλαβή των προϊόντων θα γίνεται από την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής κάθε σχολικής μονάδας, σε χώρους εντός των σχολείων όπως έχουν καθοριστεί από τον Υπεύθυνο του σχολείου για το Πρόγραμμα.
Οι φορείς υλοποίησης του Προγράμματος επικοινωνούν, πριν από κάθε διανομή με τον Υπεύθυνο του σχολείου, για τον προγραμματισμό των παραδόσεων και συνεννοούνται για τους χώρους παράδοσης των προϊόντων.
Το δελτίο παράδοσης–παραλαβής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος θα υπογράφεται από τον Υπεύθυνο του σχολείου για το Πρόγραμμα αφού ελεγχθούν:
 οι ποσότητες των προϊόντων που παραδίδονται (ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών)
 η γενική κατάσταση των προϊόντων
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ποιοτικές αποκλίσεις π.χ. σήψη ή αλλοιώσεις, που τα καθιστούν ακατάλληλα για κατανάλωση, ειδοποιείται η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής για άμεση αντικατάσταση του προϊόντος/ων με έξοδα του Φορέα Υλοποίησης όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ του Προγράμματος (429/22087/09.02.2018/ ΦΕΚ Β΄594).
4. Διανομή των προϊόντων στους μαθητές
Η επιλογή του τρόπου και του χρόνου που θα γίνει η διανομή των προϊόντων στους μαθητές εξαρτάται από την κάθε σχολική μονάδα. Σε κάθε περίπτωση, καθώς πρόκειται για ευπαθή προϊόντα, συνιστάται τα προϊόντα να διανέμονται στους μαθητές το συντομότερο δυνατό από την παραλαβή και οπωσδήποτε την ίδια μέρα που παραδίδονται από τους φορείς υλοποίησης στις σχολικές μονάδες. Ειδικά όσον αφορά το παστεριωμένο γάλα συνιστάται η άμεση κατανάλωση του στο σχολείο.
5. Προσωρινή αποθήκευση των φρούτων και λαχανικών.
Εάν προκύψει ανάγκη προσωρινής φύλαξης, για λίγες ώρες εντός της ημέρας, θα πρέπει να φυλάσσονται σε σκιερό, προφυλαγμένο μέρος, χωρίς υγρασία και μακριά από χημικές ουσίες.
Οι εξωτερικές συσκευασίες (συσκευασίες των 10-12 kg) από χαρτόνι ή πολυαιθυλένιο θα πρέπει να ανοίγονται για να αερίζονται τα προϊόντα.
6. Υγιεινή-Οδηγίες
Για τα φρούτα και λαχανικά έχει γίνει μια προεργασία καθαρισμού. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να πλένονται σχολαστικά πριν την κατανάλωση τους.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • 145910Συνολικές αναγνώσεις:
  • 5Αναγνώσεις σήμερα:
  • 35Αναγνώσεις χτες:
  • 252Αναγνώσεις προηγούμενης εβδομάδας:
  • 529Αναγνώσεις ανά μήνα:
  • 84750Συνολικοί επισκέπτες:
  • 4Επισκέπτες σήμερα:
  • 28Επισκέπτες χτες:
  • 155Επισκέπτες την προηγούμενη εβδομάδα:
  • 0Επισκέπτες αυτή την στιγμή: