• jquery slider
bootstrap slider by WOWSlider.com v8.6

Home » ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΒΗΜΑ » ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Category Archives: ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Stop Mind Borders

Το Σχολείο μας

Το σχολείο μας προωθεί τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση .... στοχεύει στην καλλιέργεια αλληλοσεβασμού και κοινωνικής ευθύνης

Το σχολείο μας στοχεύει στην ανάπτυξη δημοκρατικών & κριτικών πολιτών ....επιδιώκει την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών & μαθητριών

...στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων των μαθητών/τριών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΡΙΩΝ

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Το ζαχαροπλαστείο του Ε1 !!!

Οι μαθητές/τριες του Ε1 , στο πλαίσιο της ενότητας του μαθήματος της  Γλώσσας “Χριστούγεννα” , έβαλαν την τέχνη τους και έφτιαξαν τον δικό τους κορμό σοκολάτας. Καλή μας όρεξη λοιπόν και καλά Χριστούγεννα !

 • wowslider.com
wowslider by WOWSlider.com v8.5

Δράση της Δ τάξης για τη μεσογειακή διατροφή

Οι μαθητές/τριες του Δ2 & Δ1 μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή ετοίμασαν τα δικά τους εδέσματα με ελιές, ελαιόλαδο, τυρί και ψωμί

 • http://wowslider.com/
responsive slider by WOWSlider.com v8.5

 • DSC06335
 • css slider
wowslider by WOWSlider.com v8.5

Η Ιστορία του χαρταετού

Η ιστορία του χαρταετού

images

Ο χαρταετός, η χιλιόχρωμη χαρά μικρών και μεγάλων στο πανηγύρι της Καθαρής Δευτέρας, δεν είναι απλώς ένα ακόμα παιχνίδι, που ίπταται στον αέρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το πέταγμά του στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Μολονότι ο χαρταετός πρωταγωνιστεί στα δικά μας Κούλουμα, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι πατρίδα του είναι η… μακρινή Ανατολή.

Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία  Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. Αρχικά, βέβαια, υλικό κατασκευής των χαρταετών δεν υπήρξε το χαρτί, αλλά το μπαμπού και το μετάξι. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.

Ο χαρταετός από την Κίνα πέταξε στην Κορέα και από κει στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, για να φτάσει στην Ιαπωνία, όπου εμπλουτίστηκε με περισσότερο έντονα χρώματα και πήρε τη μορφή των αυστηρών Σαμουράι. Στη Βόρεια Ινδία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι αιθέριοι χορευτές υποδέχονται την άνοιξη, σε γιορτές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία.

.Αλλά και στην ελληνική αρχimages (1)αιότητα, ο χαρταετός δεν ήταν άγνωστος. Αναφέρεται ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντα -4ος αι. π. Χ.- χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα (είδος αετού) με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.
Πιθανότατα βέβαια, τα πειράματα ή τα παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων με τους «αετούς» θα πρέπει να γίνονταν με πανί τουλάχιστον ως το Μεσαίωνα, καθώς η χώρα μας δεν διέθετε σε αφθονία το χαρτί.
Πολύ αργότερα ο Μάρκο Πόλο γυρίζοντας από τα ταξίδια του, φέρνει το χαρταετό στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, όπου τον περιγράφει και για τις επικίνδυνες επανδρωμένες πτήσεις του.
Τα νεότερα χρόνια, πολλές λεπτομέρειες για την παρουσία του χαρταετού στη Γηραιά Ήπειρο έχουμε το 1450 στη Γερμανία και το 1606 στην Ισπανία. Στη δεύτερη περίπτωση, ένας κληρικός αναφέρει στο ημερολόγιό του ότι χρησιμοποιούσαν τον χαρταετό σαν παιχνίδι χαράς την ημέρα του Πάσχα.

Ακολουθούν οι χρόνοι της επιστημονικής χρησιμοποίησης των χαρταετών (ή και υφάσματα ετών) ώσπου το 1752 στην Αμερική ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκτέλεσε το διάσημο πείραμά του, διαπιστώνοντας με τεχνητό αετό τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού, οπότε και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο. Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε έναν τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Ο Χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί. Η κατασκευή ενός χαρταετού σήμερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα.
Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:images (2)

 • τα ζύγια της καλούμπας
 • τα ζύγια της ουράς
 • το μέγεθος της ουράς

Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.
Για το πέταγμα του χαρταετού πρέπει με προσοχή να επιλέγουμε ανοιχτούς χώρους χωρίς ηλεκτροφόρα καλώδια.

 

 

Καλώς ήρθατε …

 

 Μια δοκιμή για να δουμε αν λειτουργεί …

Φυσικά όλα αυτά τα κείμενα θα καταργηθούν με χρήση της ιστοσελίδας. Ευχαριστούμε για την υπομονή σας …

Η νέα μας ιστοσελίδα είναι έτοιμη …

 Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου!

Λίγη υπομονή μέχρι να γραφτούν τα πρώτα παιδικά αρθράκια!

Μερικά απ’ αυτά που βλέπετε θα αντικατασταθύν από τα άρθρα των παιδιών.

Φυσικά πρέπει να διαλέξουμε κι ένα όνομα για το περιοδικό μας!

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

 • 135455Συνολικές αναγνώσεις:
 • 39Αναγνώσεις σήμερα:
 • 49Αναγνώσεις χτες:
 • 382Αναγνώσεις προηγούμενης εβδομάδας:
 • 88Αναγνώσεις ανά μήνα:
 • 77907Συνολικοί επισκέπτες:
 • 37Επισκέπτες σήμερα:
 • 33Επισκέπτες χτες:
 • 289Επισκέπτες την προηγούμενη εβδομάδα:
 • 0Επισκέπτες αυτή την στιγμή: