• jquery slider
bootstrap slider by WOWSlider.com v8.6

Home » άρθρα

Category Archives: άρθρα

Stop Mind Borders

Το Σχολείο μας

Το σχολείο μας προωθεί τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση .... στοχεύει στην καλλιέργεια αλληλοσεβασμού και κοινωνικής ευθύνης

Το σχολείο μας στοχεύει στην ανάπτυξη δημοκρατικών & κριτικών πολιτών ....επιδιώκει την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών & μαθητριών

...στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων των μαθητών/τριών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΡΙΩΝ

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Το ζαχαροπλαστείο του Ε1 !!!

Οι μαθητές/τριες του Ε1 , στο πλαίσιο της ενότητας του μαθήματος της  Γλώσσας “Χριστούγεννα” , έβαλαν την τέχνη τους και έφτιαξαν τον δικό τους κορμό σοκολάτας. Καλή μας όρεξη λοιπόν και καλά Χριστούγεννα !

 • wowslider.com
wowslider by WOWSlider.com v8.5

Για μια κριτική προσέγγιση του ‘σχολικού’ εκφοβισμού

Τα τελευταία χρόνια, στον ελληνικό χώρο, έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bulling), και διαφορετικές προσεγγίσεις  προσπαθούν να ερμηνεύσουν, να αναλύσουν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό.

(περισσότερα…)

Άρθρο της κ Καραστερίου Λιάνας για την Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρία

Στις 1 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, το σχολείο μας πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με Αναπηρία. Τον όλο σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων ανέλαβε η εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης κ. Καραστερίου Πασχαλίνα σε συνεργασία με όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Οι μαθητές/τριές μας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις επιδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ιδιαίτερη ωριμότητα και υψηλό βαθμό ευαισθησίας.

Παραθέτουμε το άρθρο της κ Καραστερίου όπου καταγράφονται οι στόχοι αυτών των εκδηλώσεων/δράσεων, συγχαίροντάς την και πάλι για τον επαγγελματισμό και το ήθος της: (περισσότερα…)

Η Αναπηρία ως κοινωνική κατασκευή

Η υιοθέτηση του κοινωνικού μοντέλου ανάλυσης και προσέγγισης της έννοιας της αναπηρίας μας επιτρέπει να δούμε την τελευταία ως κατασκευή που δημιουργείται, αναπτύσσεται και παγιώνεται μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού, των κοινωνικών σχέσεων, ως αποτέλεσμα της δομικής συγκρότησης του. (περισσότερα…)

Οδηγός Γονέα

Πρόκειται για έναν οδηγό για το γονέα του παιδιού του νηπιαγωγείου και όχι μόνο, που επιχειρεί να τον πληροφορήσει για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου, να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα που ενδεχομένως να χρειαστούν ειδική μέριμνα από την πλευρά του και να του δώσει απλές και πρακτικές συμβουλές που σχετίζονται με την πορεία του παιδιού στο νηπιαγωγείο. Εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Ολοήμερα Νηπιαγωγεία”.
Χωρίζεται σε επτά ενότητες.

 

Πατήστε την εικόνα για να ανοίξετε τον οδηγό

Η πρώτη ενότητα έχει να κάνει με το θεσμό του ολοήμερου νηπιαγωγείου και τα σχετικά ερωτήματα των γονέων.
Η δεύτερη ενότητα πραγματεύεται θέματα υγείας και ασφάλειας στο νηπιαγωγείο.
Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στο παιχνίδι και το ρόλο του στο παιδί και τη ζωή του νηπιαγωγείου.
Η τέταρτη και η πέμπτη ενότητα πραγματεύονται τη μάθηση στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου αλλά και πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά στη διαδικασία της μάθησης.
Η έκτη ενότητα ασχολείται με τη συνεργασία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς.
Η έβδομη ενότητα ασχολείται με τη μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο.

Δέκα Επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάσκουν

[Αποσπάσματα από το βιβλίο του Paulo Freire «Δέκα Επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάσκουν» εκδ. Επίκεντρο, Αθήνα, 2006]

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι τα προσόντα για τα οποία θα μιλήσω, τα οποία θεωρώ απαραίτητα για τον προοδευτικό δάσκαλο, είναι προσόντα που αποκτώνται σταδιακά, μέσα από την καθημερινή πρακτική. Επιπλέον, αναπτύσσονται μέσα από την πρακτική, παράλληλα με την πολιτική απόφαση ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι εξαιρετικής σημασίας. Έτσι, τα προσόντα για τα οποία θα μιλήσω δεν μπορούμε να τα έχουμε εκ γενετής ούτε μπορούν να μας δοθούν με διάταγμα ή ως δώρο. Επίσης, η σειρά με την οποία τα παρουσιάζω εδώ δεν αφορά την αξία τους. Είναι όλα εξίσου αναγκαία για μια προοδευτική εκπαιδευτική πράξη. (περισσότερα…)

Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς

Η παρακάτω παρουσίαση σκοπό έχει να βοηθήσει όλους μας, και ιδιαίτερα τους γονείς, να βρουν καλύτερους τρόπους επικονωνίας για τη πρόληψη και αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων που, αν και συνήθως προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες, επιβαρύνουν το κλίμα στην οικογένεια αλλά και στο σχολείο. Η συνεργασία σχολείου και οικογένειας και ο κοινός τρόπος αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων ευελπιστούμε ότι θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα αποσπάσματα είναι από την έκδοση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου προς τους γονείς (Αθήνα 2000)

Πατήστε εδώ Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς   για να ανοίξετε την παρουσίαση.

Αν επιθυμείτε να διαβάσετε όλο το έντυπο, σε μορφή Pdf, πατήστε εδώ

Διαχείριση σχολικής τάξης με χρήση ομαδοσυνεργατικής μεθόδου

Η διαχείριση της τάξης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει ανάπτυξη και διατήρηση διδακτικών δραστηριοτήτων με ομαλή ροή, παρακολούθηση και ταυτόχρονη αντιμετώπιση γεγονότων. Όταν αυτά συνδυασθούν με τη γνώση ότι κάθε μαθητής μαθαίνει με το δικό του ρυθμό και τρόπο, και μερικοί όχι μόνο δεν θέλουν να μάθουν αλλά παρεμποδίζουν τη μάθηση των άλλων, η διδασκαλία και η διεύθυνση της τάξης καθίστανται ακόμη πιο απαιτητικές.Η συνεργασία γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών/τριων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός θετικού κλιματος που να προάγει την ανάπτυξη της προσωπικότητας όλων των μαθητών/τριών. (περισσότερα…)

Αλλάζοντας την Εκπαίδευση

Αλλάζοντας την εκπαίδευση: μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση των στόxων και των σκοπών της εκπαίδευσης έτσι όπως αυτή δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε πριν από 400 περίπου χρόνια.Ποιοι ήταν οι στόχοι, ποιες οι προοπτικές της σήμερα.Μέσα από την ευρηματική παρουσίαση ο Ken Robinson μας καλεί όλους, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές να δούμε την εκπαίδευση από μια άλλη ματιά και προοπτική που να ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση (La Educacion Prohibida) είναι ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012. Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ, η κατ οίκον διδασκαλία.
Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό. Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

 • 128989Συνολικές αναγνώσεις:
 • 49Αναγνώσεις σήμερα:
 • 51Αναγνώσεις χτες:
 • 383Αναγνώσεις προηγούμενης εβδομάδας:
 • 1037Αναγνώσεις ανά μήνα:
 • 73823Συνολικοί επισκέπτες:
 • 36Επισκέπτες σήμερα:
 • 34Επισκέπτες χτες:
 • 265Επισκέπτες την προηγούμενη εβδομάδα:
 • 0Επισκέπτες αυτή την στιγμή: