Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη σαρακοστή και το Πάσχα είναι η Κυρά -Σαρακοστή, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετράει τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής, η επίσημη έναρξη της οποίας είναι η Καθαρά Δευτέρα.
Μια γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια, ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.
Ξεκινώντας από την Καθαρά Δευτέρα, κάθε Σάββατο που περνάει, κόβουμε και από ένα πόδι κι έτσι ξέρουμε πόσες εβδομάδες απομένουν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο κόβουμε και το τελευταίο της πόδι Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχει , του φέρνει καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)!
Η συνταγή από την μαθήτρια της Γ τάξης Σαραφούδη Σοφία .
Υλικά
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
3 κούπες αλεύρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
- Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.
- Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά.
Και η έμπνευση της στιγμής:
H Κυρά Σαρακοστή
Σε φτιάξαμε και φέτος,
Κυρά Σαρακοστή,
με αλεύρι και αλάτι
και με μπόλικο νεράκι.
Μαζί σου θα νηστέψουμε
και θα προσευχηθούμε.
Μαζί θα συγχωρέσουμε
και θα αγαπηθούμε.
Αχ! Κυρά Σαρακοστή,
με τα πόδια τα εφτά,
που θα κόβουμε ένα ένα ,
ώσπου να ‘ρθει η Πασχαλιά!
Οι ποιητές της Γ τάξης.