Αρχική » Αγωγής Υγείας » …για την Ειρήνη (συχνή ανανέωση)

Stop Mind Borders

Το Σχολείο μας

Το σχολείο μας προωθεί τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση .... στοχεύει στην καλλιέργεια αλληλοσεβασμού και κοινωνικής ευθύνης

Το σχολείο μας στοχεύει στην ανάπτυξη δημοκρατικών & κριτικών πολιτών ....επιδιώκει την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών & μαθητριών

...στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων των μαθητών/τριών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΡΙΩΝ

Δημιουργήθηκε με το Padlet

…για την Ειρήνη (συχνή ανανέωση)

Αγαπητοί/ές

Καθώς οραματιζόμαστε το σχολείο μας ως ένα Σχολείο Ανοικτό στην Κοινωνία με την έννοια του να αφουγρκάζεται τις πραγματικές ανάγκες και τα κοινωνικά ζητήματα και να ευαισθητοποιεί καλλιεργώντας κριτικούς πολίτες με πανανθρώπινες αξίες της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και της Αλληλεγύης, με αφορμή την ημέρα κατά της σχολικής (?) βίας, γνωρίζοντας ότι η βία δεν έχει σύνορα και είναι πολυπρόσωπη, μέσα από δράσεις μας ευαισθητοποιούμε τους τις μαθητές/τριές μας, ως αυριανούς πολίτες, να υπερβούν το αφήγημα της “εσωτερίκευσης στον εαυτό” που οδηγεί το σύγχρονο άνθρωπο στο να στέκεται “ευαίσθητος στο άμεσο και απόμακρος στις κοινωνικές δυνάμεις που καθορίζουν το άμεσο”, να αναλογιστούν και να στοχαστούν στη βία που γεννά ο πόλεμος και τις άλλες μορφές βίας που γεννά: φτώχεια, δυστυχία, υποδούλωση, εξάρτηση….

Ενδεικτικό ένα απόσπασμα από ποίημα του Μπρεχτ, ένα από τα οποία έγινε και αφορμή στοχασμού για τους/τις μαθητές/τριες:

Ο πόλεμος που έρχεται
δεν είναι ο πρώτος. Πριν απ’ αυτόν
γίνανε κι άλλοι πόλεμοι.
Όταν τελείωσε ο τελευταίος,
υπήρχαν νικητές και νικημένοι.
Στους νικημένους, ο φτωχός λαός
πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές
ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο.

Τα συγχαρητήριά μου στους/στις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς της σχολικής μας μονάδας, για τις δημιουργίες τους, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε παρακάτω;

Από τους/τις μαθητές/τριες της Β’ τάξης:

Όταν κάνουνε πόλεμο, είναι ο τίτλος του ποιήματος του Γιώργου Μαρίνου, από το ανθολόγιο της Β τάξης, που επεξεργάστηκαν τα δευτεράκια μας. Εκφράζοντας τα έντονα συναισθήματά τους για τις καταστροφές του πολέμου και νιώθοντας την υπέρτατη ηθική αξία της ειρήνης, ως προστασία από τον όλεθρο  του πολυτιμότερου αγαθού, που είναι η ζωή του ανθρώπου, έγραψαν ποιήματα, τραγούδησαν την ειρήνη και στόλισαν τα κάγκελα του σχολείου με ειρηνικά σύμβολα

     

  • DSC08890
  • DSC08891
  • DSC08892
  • DSC08893
  • IMG-0a8793ed69b6f8bf01f048559e7bed33-V
  • IMG-3e2111bd55e85b2dccef7bf5a03624f7-V
  • IMG-24cc53d3b29515cb7b089a64e8b0adf8-V
  • IMG-82bb9e84d4a8a94d92d4f028f857b817-V
  • IMG-a909c718251db7b8c6b78124ff94d4fa-V
  • css slider
  • IMG-f7296062cc1053dcc975ae2a68abcffe-V
bootstrap image slider by WOWSlider.com v9.0

Οι μαθητές/τριες του Β2, υπό την καθοδήγηση του μουσικού μας κ Φιλιππίδη Σπύρου, τραγούδησαν “αντάμα” τον “Παλιάτσο” για τα ” δίκια της ζωής” και μας διδάσκουν πώς να μάθει ο καθένας μας “σωστά να ζει”

Από τους/τις μαθητές/τριες του Γ1:

Μετά από διαλογική συζήτηση και διερεύνηση των απόψεων των μαθητών/τριών σχετικά με την αναγκαιότητα της παγκόσμιας ειρήνης και τις ολέθριες επιπτώσεις του πολέμου, τα παιδιά του Γ1 τμήματος όξυναν  και εξέφρασαν την κριτική τους σκέψη μέσω της τέχνης.

Αρχικά παρατήρησαν τον πίνακα ζωγραφικής του Πάμπλο Πικάσο “Το παιδί και το περιστέρι”.

Μίλησαν  και κατέγραψαν  τα συναισθήματα που τους προκαλεί ο πίνακας.

Εν συνεχεία, φιλοτέχνησαν τον δικό τους πίνακα ζωγραφικής και εμπνεύστηκαν τη δική τους ιστορία πάνω σε αυτόν, προβάλλοντας τη σπουδαιότητα της ειρήνης, της ελευθερίας και της ελπίδας για τη ζωή.

Από τους/τις μαθητές/τριες του Γ2

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 υμνούν την ειρήνη και καταδικάζουν τον πόλεμο.

Μετά από ιδεοθύελλα λέξεων και απόψεων σχετικά με τον πόλεμο και την ειρήνη με ποιητικά λόγια εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη φρίκη του πολέμου και εξύμνησαν την ειρήνη με την επιθυμία να επικρατήσει στον κόσμο. Τα παιδιά με την παιδική αθωότητα που διαθέτουν, κατακλυσμένα από εύλογα ερωτήματα είπαν όλη την κρυμμένη αλήθεια με απλό και ποιητικό τρόπο.

Τα μαγικά ρήματα

-Ποια είναι τα ρήματα που κάνουν μαγικά στις σχέσεις των ανθρώπων;

-Ποια ρήματα κάνουν μαγικά στην επίλυση των διαφορών μας ;

-Ποια ρήματα διώχνουν μακριά τους τσακωμούς και  χτίζουν φιλίες;

-Ποια ρήματα μαλακώνουν τις καρδιές και φέρνουν ειρήνη;

dav

Οι μαθητές της Γ2 τάξης τα εντόπισαν και τα φιλοτέχνησαν δημιουργώντας μία αφίσα, φιλοδοξώντας τα μαγικά τους ρήματα να βοηθήσουν ν’ αλλάξει ο κόσμος!


Από τους/τις μαθητές/τριες του ΣΤ2

Από τους/τις μαθητές/τριες του Α1 και Β2 στο μάθημα των Αγγλικών:

Στο μάθημα των Αγγλικών τα παιδιά του Α1 κάνανε μία χειροτεχνία για τη μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Κάθε παιδί ζωγράφισε, έκοψε και χρωμάτισε την παλάμη του γράφοντας STOP BULLYING και με τον τρόπο αυτό θέλησε να διαμαρτυρηθεί ενάντια στη σχολική βία.

Στο μάθημα των Αγγλικών, τα παιδιά του Β2 χωρίστηκαν σε 2 ομάδες (σε αγόρια και σε κορίτσια). Τα αγόρια έδειξαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό γυρνώντας την πλάτη τους στη βία και τα κορίτσια έστειλαν μηνύματα ειρήνης και αγάπης.

Τα τριτάκια μας βγήκαν στην αυλή του σχολείου και έστειλαν το μήνυμά τους. Με το σώμα τους έγραψαν τη λέξη PEACE στα Αγγλικά που σημαίνει ειρήνη και σχημάτισαν το σήμα της ειρήνης. Με αυτό τον τρόπο μας έδειξαν το σύνθημά τους και ευχόμαστε αυτό να επικρατήσει.

Συγχαρητήρια στα παιδιά που κατάφεραν να ‘’ζωγραφίσουν’’ την αυλή του σχολείου με τα χρώματα της ειρήνης.

  • IMG_20220314_124955
  • IMG_20220314_125118
  • bootstrap carousel
  • IMG_20220314_125125
image slider by WOWSlider.com v9.0

 

Από τους/τις μαθητές/τριες του Ε3

Όταν η πραγματικότητα μας συνταράσσει τα βιβλία μένουν για λίγο στην άκρη.Αφού μελετήσαμε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου “Ειρήνη” και απόσπασμα από το βιβλίο “όνειρα με χαρταετούς και περιστέρια” του Φαρεϋντούν Φαριάντ . Οι μαθητές του Ε3 εμπνευσμένοι από το περιεχόμενο των κειμένων δημιούργησαν ποιήματα και ζωγραφιές.


 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • 146194Συνολικές αναγνώσεις:
  • 2Αναγνώσεις σήμερα:
  • 32Αναγνώσεις χτες:
  • 266Αναγνώσεις προηγούμενης εβδομάδας:
  • 813Αναγνώσεις ανά μήνα:
  • 84920Συνολικοί επισκέπτες:
  • 2Επισκέπτες σήμερα:
  • 27Επισκέπτες χτες:
  • 163Επισκέπτες την προηγούμενη εβδομάδα:
  • 0Επισκέπτες αυτή την στιγμή: