Αρχική » ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΒΗΜΑ » Ακάθιστος Ύμνος

Stop Mind Borders

Το Σχολείο μας

Το σχολείο μας προωθεί τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση .... στοχεύει στην καλλιέργεια αλληλοσεβασμού και κοινωνικής ευθύνης

Το σχολείο μας στοχεύει στην ανάπτυξη δημοκρατικών & κριτικών πολιτών ....επιδιώκει την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών & μαθητριών

...στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων των μαθητών/τριών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΡΙΩΝ

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Ακάθιστος Ύμνος

ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ
Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι ένας ύμνος προς τιμήν της Παναγίας και θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της βυζαντινής υμνογραφίας.
Ονομάζεται Ακάθιστος Ύμνος ή Χαιρετισμοί γιατί όταν ψάλλεται οι πιστοί είναι όρθιοι και γιατί επαναλαμβάνεται πολλές φορές η λέξη «Χαίρε».
imagesΟ ύμνος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μ. Τεσσερακοστής,τις πρώτες τέσσερις τμηματικά και την Πέμπτη ολόκληρος.
Αποτελείται από ένα προοίμιο « Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» και 24 οίκους ( στροφές ) με ακροστιχίδα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου από το Α ως το Ω . Το πρώτο μέρος (Α-Μ) αναφέρεται σε επεισόδια από τη ζωή της Παναγίας και το δεύτερο μέρος σε θεολογικά θέματα . Γενικά αναφέρεται στην ενανθρώπιση του Ιησού,τη σωτηρία των ανθρώπων και εξαίρεται η συμβολή της Παναγίας .
Η επικρατέστερη εκδοχή μας λέει ότι το 626 μ.Χ. οι Άβαροι πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη από στεριά και θάλασσα,ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος με το στρατό του βρισκόταν σε εκστρατεία εναντίον των Περσών για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων.Οι Άβαροι απέρριπταν κάθε πρόταση εκεχειρίας γνωρίζοντας ότι οι υπερασπιστές της Πόλης ήταν ελάχιστοι.Τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου οι Άβαροι συνεργαζόμενοι με τους Πέρσες ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση .Ο πατριάρχης Σέργιος με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας περιέτρεχε τα τείχη ενθαρρύνοντας τους μαχητές. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή επέμβαση, δημιούργησε τρικυμία και κατάστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ οι αμυνόμενοι προξένησαν τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι.. Ο λαός για να πανηγυρίσει τη σωτηρία του συγκεντρώθηκε στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών κι έψαλλαν όρθιοι τον από τότε λεγόμενο Ακάθιστο Ύμνο αποδίδοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους στην Παναγία για τη σωτηρία της πόλης τους.
Από τότε ό λαός του Θεού καταφεύγει στην Παναγία είτε για να τη ζητήσει βοήθειά της είτε για να την ευχαριστήσει .
Κάποιες άλλες ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέεται και με άλλα παρόμοια γεγονότα(πολιορκία της Κων/λης επί αυτοκρατόρων Κων/νου Πωγωνάτου,Λέοντος Γ΄Ισαύρου κ.ά)
Ο δημιουργός του Ακαθίστου Ύμνου δεν είναι γνωστός. Κάποιοι αποδίδουν τη σύνθεση αυτού του υπέροχου ύμνου στον σπουδαίο υμνογράφο Ρωμανό το Μελωδό.Άλλοι πιθανοί υμνογράφοι είναι ο Κοσμάς ο Μελωδός , ο πατριάρχης Σέργιος και άλλοι.

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια,
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,
Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε.
Αλλ? ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,
Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον.
Ίνα κράζω σοι, Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  • 145297Συνολικές αναγνώσεις:
  • 2Αναγνώσεις σήμερα:
  • 17Αναγνώσεις χτες:
  • 217Αναγνώσεις προηγούμενης εβδομάδας:
  • 826Αναγνώσεις ανά μήνα:
  • 84341Συνολικοί επισκέπτες:
  • 2Επισκέπτες σήμερα:
  • 16Επισκέπτες χτες:
  • 131Επισκέπτες την προηγούμενη εβδομάδα:
  • 0Επισκέπτες αυτή την στιγμή: